Monday, 14 December 2015

Resepi PUDING ROTI SOS KASTARD

RESEPI : PUDING ROTI SOS KASTARD

Assalamualaikum...hai kawan-kawan. sebenarnya dah lama saya buat puding ni. Tapi entry nya yang baru saya posting. Lama dah post resepi puding roti sos kastard ni bertapa dalam draft. So dah alang-alang nak clearkan draf, mana entry yang dah hampir siap saya siapkan dan publish terus. So jom tengok resepi mudah nak buat puding roti beserta kuah kastard ni. Selalunya saya akan buat bila roti dah hampir nak expired date.


Bahan-bahan untuk puding:

5 -8 keping roti (sy guna gardenia)
*2 biji telur
*4 sudu besar gula
*1 sudu kecil esen vanila
1 tin susu cair
Butter
Kismis


Cara buat:
  • Masukkan bahan bertanda '*' (telur, gula & esen vanila) ke dalam mixer / blander. Mix @ bland bagi sekata dan kembang.
  • Masukkan susu cair. Kacau-kacau manja sekejap je bg sekata.
  • Sapukan butter pada bahagian depan dan belakang roti.
  • Carik-carikkan roti dan susun dalam loyang bagi samarata.(kalau tak nak carikkan pon tak pe. Tapi untuk nampak lebih berseni sila la carik dalam perlbagai saiz.)
  • Tabur kismis di atas permukaan roti yang dah siap disusun dalam loyang.(saya tabur kismis setiap lapisan roti yang disusun)
  • Last skali, tuang semua adunan yang telah di mix/bland tadi ke atas roti di dalam loyang. (saya tabur kismis atas adunan tu juga.)
  • Kukus selama 20-30 minit dengan api yang sederhana.

Bahan-bahan untuk sos kastard:

2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
1 tin susu cair
1 sudu kecik esen vanila


Cara buat:
  • Masukkan semua bahan di atas ke dalam periuk.
  • Masak menggunakan api perlahan sehingga masak.
  • Kacau sos sentiasa untuk mengelakkan ia menjadi berketul-ketul.
  • Kacau sampai sos menjadi sedikit pekat.
  • Setelah mendapat kepekatan yg diinginkan, tutup api. (Kepekatan sos ikut kesukaan anda. Saya tak suka sos yg pekat dan agak melekit. So sy kacau sampai sos berpalut je. Tak sampai terlampau pekat.)

Resepi Puding Roti Sos Kastard
Puding Roti Sos Kastard #wanisyerikitchen

Makan sejuk-sejuk memang best. Boleh buat hidangan untuk breakfast mahupun minum petang. Tapi kalau saya tak de time yang khusus. Asal nak makan buka petisejuk potong dan makan je puding ni.Selamat mencuba Puding Roti Sos Kastard versi anda...ni versi #wanisyerikitchen.

Resepi Apam Nasi

Resepi : Apam Nasi

Resepi Apam Nasi
Apam Nasi #wanisyerikitchen

Lama dah nak try buat Apam Nasi ni. Tapi selalu ade je aralnya. Kalau bahan-bahan dah cukup, aral malas pula datang. Bila tengah rajin bahan-bahan pula tak cukup. Kali ni memang dah nekad alang-alang lebihan nasi ada dalam 2 cawan dan ditambah dengan ofis buat makan-makan sesama staff, so Apam Nasi lah yang saya nampak nak masaknya. Alhamdulillah. Akhirnya menjadi juga. Lepas ni kawan-kawan kalau ada nasi lebih jangan dibazirkan. Simpan dalam petisejuk. Bila ada masa buat Apam Nasi. Kalau nasi tu keras sebab dh lama dalam peti ais, rendam dulu dengan sedikit air. InsyaAllah nanti akan lembut. Kat bawah ni la resepi yang saya guna untuk buat Apam Nasi versi #wanisyerikitchen.


Resepi Apam Nasi

Bahan-bahan:
  1. 2 cawan nasi
  2. 3 cawan air
  3. 2 cawan gula
  4. 2 cawan tepung gandum
  5. 2 cawan tepung beras
  6. 1 paket kecil yis (mauripan)
  7. Pewarna makanan

Hiasan:
  1. 1 cawan kelapa parut 
  2. Garam


Resepi Apam Nasi
Apam Nasi yang telah dimasukan ke dalam acuan.

Cara-cara:
  1. Satukan nasi, air dan gula ke dalam blander. Kemudian kisar semuanya sehingga  halus dan gula larut.
  2. Sediakan bekas lain untuk campurkan tepung gandum, tepung beras dan yis. Gaul sekata.
  3. Masukkan bahan kisar ke dalam campuran tepung tadi dan gaul kesemuanya sekali sehingga sebati. (saya guna senduk kayu je nak gaul)
  4. Setelah adunan sebati, tutup bekas dan biarkan adunan selama 2-3jam. Bahan-bahan ini akan mengembang dan naik, jadi pastikan guna bekas yang 2 kali ganda lebih besar dari adunan. Tanda adunan menjadi apabila ada buih-buih kecil di atas adunan dan ianya nampak lebih sekali ganda.
  5. Setelah adunan kembang, bahagikan kepada beberapa bekas untuk diwarnakan adunan. Gaul sehingga warna sekata pada setiap adunan.
  6. Sapu sedikit minyak dalam acuan atau loyang kemudian tuangkan adunan 3/4 penuh mengikut citarasa campuran warna pilihan. (Jangan bubuh sampai penuh. Sebab sementara tunggu nak kukus, adunan masih mengembang dan akan melimpah keluar.)
  7. Sementara itu, panaskan pengukus sehingga air kukusan menggelegak.
  8. Masukan acuan atau loyang yang telah diisi adunan ke dalam periuk pengukus. (Sekiranya menggunakan loyang @ acuan kecil, kukus selama 15 minit dengan api yang kuat. Jika menggunakan loyang besar, kukus selama 30 minit atau lebih.)
  9. Setelah apam nasi masak,ianya boleh dihiaskan dengan kelapa parut yang digaul sedikit garam.(saya tak letak pon kelapa parut sebab malas nak keluar beli...)

Resepi Apam Nasi
Apam Nasi yang baru siap dikukus.

Makan masa apam nasi ni  masih panas memang sedap. Kompom makan 5 biji pon tak sedar. So lepas ni kalau ada lebihan nasi putih jangan dibuang. Sebab boleh buat apam comel-comel untuk sarapan pagi atau minum petang. Selamat mencuba!!!! Masak dengan penuh kasih sayang dan seikhlas hati pasti menjadi......

Friday, 30 October 2015

Kebaikan Membaca Surah Al-Kahfi di Hari Jumaat

Kebaikan Membaca Surah Al-Kahfi di Hari Jumaat

Kelebihan membaca Al-Kahfi di hari Jumaat
Kelebihan membaca Al-Kahfi di hari Jumaat

Surah Al-Kahfi juga disebut sebagai Ashabul Kahf yang bermaksud 'Penghuni-Penghuni Gua'. Ia merupakan surah golongan Makkiyah iaitu yang diturunkan di Kota Mekkah. Surah Al-Kahfi ini mengandungi 110 ayat daripada surah yang ke-18 di dalam kitab suci Al-Quran. Di dalam ayat ke 9 sehingga ayat ke 26, ianya menceritakan tentang beberapa orang pemuda yang tidur dalam gua bertahun-tahun lamanya. Selain itu terdapat juga beberapa cerita dalam surat ini yang mengandungi pelbagai pengajaran yang sangat berguna untuk kehidupan setiap manusia. 

Surah Al-Kahfi disyariatkan dibaca pada malam atau siang hari Jumaat. Waktu disunnahkan membaca surah Al-Kahfi ini dimulai dari tenggelamnya matahari pada hari Khamis hingga sesaat tenggelamnya matahari pada hari Jumaat. Membaca surah Al-Kahfi pada waktu disunnahkan merupakan satu amal ibadah khusus yang mempunyai kelebihan, keistimewaan serta mendapat pahala yang besar. Ini semua ada dinyatakan di dalam beberapa dalil shahih yang menyebutkan tentang perintah tersebut dan keutamaannya.

Berikut di antara kelebihan membaca surah Al-Kahfi di hari Jumaat:

1. Dipancarkan cahaya pada dirinya di hari akhirat kelak.


مَنْ َقَرَأَ سُوْرَةَ الْكَهْفِ لَيْلَةَ الْجُمْعَةِ أَضَاءَ لَهُ مِنَ النُّوْرِ فِيْمَا بَيْنَهُ وَبَيْنَ الْبَيْتِ الْعَتِيْقِ
  • "Barangsiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka akan dipancarkan cahaya untuknya di antara dua Jumaat." (HR An Nasa'i dan Al-Baihaqi, disahihkan Al-Albani)
  • “Barangsiapa yang membaca dari Surah Al-Kahfi, maka jadilah baginya cahaya dari kepala hingga kakinya dan siapa yang membaca keseluruhannya, maka jadilah baginya cahaya antara langit dan bumi,” (HR Ahmad)
  • "Barangsiapa membaca surat al-Kahfi pada malam Jum’at, maka dipancarkan cahaya untuknya sejauh antara dirinya dia dan Baitul 'Atiq." (HR Al-Hakim)
  • “Barangsiapa yang membaca surat Al Kahfi pada malam Jum’at, dia akan disinari cahaya antara dia dan Ka’bah(Baitul 'Atiq).” (HR. Ad Darimi)


2. Diampuni dosanya antara dua Jumaat

مَنْ قَرَأَ سُوْرَةَ الْكَهْفِ فِي يَوْمِ الْجُمْعَةِ سَطَعَ لَهُ نُوْرٌ مِنْ تَحْتِ قَدَمِهِ إِلَى عَنَانِ السَّمَاءَ يُضِيْءُ لَهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَغُفِرَ لَهُ مَا بَيْنَ الْجُمْعَتَيْنِ
  • “Siapa yang membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka akan memancar cahaya dari bawah kakinya sampai ke langit, akan meneranginya kelak pada hari kiamat, dan diampuni dosanya antara dua jumaat.” (HR : Ibnu Umar dalam at-Targhib waal-Tarhib)


3. Diselamatkan dari fitnah Dajjal

  • Rasulullah saw bersabda:“Maka barangsiapa di antara kamu yang mendapatinya (mendapati zaman Dajjal) hendaknya ia membacakan atasnya ayat-ayat permulaan surah al-Kahfi.” (HR : Imam Muslim)
مَنْ حَفِظَ عَشْرَ آيَاتٍ مِنْ أَوَّلِ سُورَةِ الْكَهْفِ عُصِمَ مِنَ الدَّجَّالِ
  • “Barangsiapa yang menghafal sepuluh ayat dari permulaan surah Al-Kahfi, maka ia dilindungi dari Dajjal.” (HR. Muslim)

مَنْ قَرَأَ عَشْرَ آيَاتٍ مِنَ الْكَهْفِ لَمْ يَخَفِ الدَّجَّالَ
  • “Barangsiapa membaca sepuluh ayat dari permulaan surat al-Kahfi, maka ia dilindungi dari Dajjal.” (HR. Darimi)
  • Imam Nawawi berkata: “Sebabnya, kerana pada awal-awal surah al-Kahfi itu tedapat atau berisi keajaiban-keajaiban dan tanda-tanda kebesaran Allah. Maka orang yang merenungkan tidak akan tertipu dengan fitnah Dajjal."
  • Demikian juga pada akhirnya, iaitu firman Allah SWT: “Maka apakah orang-orang kafir menyangka bahwa mereka (dapat) mengambil hamba-hamba-Ku menjadi penolong selain Aku? ...” (Al-Kahfi: 102)

Begitu banyak sebenarnya kelebihan yang kita perolehi apabila  membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat. Kebiasaannya kita didedahkan dengan amalan membaca Yaasin di malam Jumaat yang menjadi budaya turun temurun. Hakikatnya yang disyariatkan adalah membaca surah Al-Kahfi. Semoga dengan sedikit perkongsian ini dapat mengembalikan apa yang disyariatkan sebagai amalam kita bersama. Semoga amalan kita ini mampu membolehkan kita menghafal surah Al-Kahfi ini sepertimana kita menghafal surah Yaasin.



Sumber : Hasil bacaan dan carian daripada Google.

Sunday, 11 October 2015

Hadits-hadits Rasulullah SAW yang berkaitan dengan Solat Dhuha

Hadits-hadits Rasulullah SAW yang berkaitan dengan Solat Dhuha

Doa Dhuha, Doa Solat Dhuha, Solat Dhuha
Doa Solat Dhuha

Ya Allah, 
sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu,
kecantikannya adalah kecantikanMu,
keindahannya itu keindahanMu, 
kekuatannya itu kekuatanMu,
kekuasaannya itu kekuasaanMu 
dan perlindungannya itu perlindunganMu

Ya Allah, 
jika rezekiku masih di langit turunkanlah, 
dan jika di dalam bumi keluarkanlah,
jika sukar permudahkanlah
jika haram sucikanlah 
dan jika jauh dekatkanlah

Berkat waktu dhuhaMu, 
kecantikanMu. keindahanMu, kekuatanMu, kekuasaanMu,
limpahkan kepada ku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.



Antara Hadits-hadits Rasulullah SAW yang berkaitan dengan Solat Dhuha;


1. Mendapat Pahala Sebagaimana Mengerjakan Haji Dan Umrah
Daripada Anas radhiallahu’ anh, dia berkata: Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: yang bermaksud:

“Barangsiapa mengerjakan solat Subuh secara berjemaah lalu sesudah itu dia tetap duduk (di masjid) untuk berzikir kepada Allah sehingga matahari terbit (dan meninggi), kemudian solat (Dhuha) dua rakaat maka dia akan mendapat pahala sebagaimana pahala haji dan umrah. Dia berkata (Anas), Rasulullah bersabda: Yang sempurna, Yang Sempurna, Yang Sempurna.”
(Hadits Riwayat ; Imam At-Tirmidzi)


2. Mendapat Istana di Syurga
” Barang siapa (yang mengerjakan) solat Dhuha 12 rakaat, (Nescaya) Allah akan membuatkan baginya istana di Syurga “
(Hadits Riwayat ; Imam At-Tirmidzi dan Abu Majah)


3. Diampunkan dosa oleh Allah SWT dan termasuk dalam golongan Awwabin (Orang yang bertaubat)
” Sesiapapun (Barang siapa) yang melaksanakan solat dhuha dengan berterusan, maka akan diampuni dosanya oleh Allah, walaupun dosanya itu sebanyak buih-buih di lautan “
(Hadits Riwayat ; Imam At-Tirmidzi)


4. Fadhilat mengikut darjat bilangan rakaat.
“Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat ditulis dia daripada orang-orang yang tidak lalai daripada mengingati Allah dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak empat rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak enam rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut, barangsiapa menunaikannya sebanyak lapan rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat, barang siapa yang menunaikannya sebanyak dua belas rakaat Allah akan membina baginya mahligai di dalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hamba-Nya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingati-Nya,”
(Hadits Riwayat ; At-Thabarani )



5. Allah SWT mencukupkan baginya segala keperluan.
Daripada Nu’aim bin Hammar, dia berkata: Saya pernah mendengar Rasulullah SAW bersabda di dalam kitab Hadits Qudsi, bahawa Allah SWT. berfirman yang bermaksud ; 

“Wahai anak Adam, janganlah engkau sampai tertinggal untuk mengerjakan solat empat rakaat pada permulaan siang (waktu Dhuha), nescaya Aku akan memberi kecukupan kepadamu sampai akhir siang.”
(Hadits Riwayat ; Imam Abu Dawud)


6. Wasiat daripada Rasulullah SAW
Daripada Abu Hurairah, Sabda Nabi saw, “Telah berpesan kepadaku temanku (Rasulullah saw) tiga macam pesanan: Puasa 3 hari setiap bulan, sembahyang dhuha 2 rakaat dan sembahyang witir sebelum tidur”
(Hadits Riwayat ; Bukhari, Muslim dan At-Thabarani)



7. Solat Bagi Orang Yang Bertaubat
” Dari Zaid bin Arqam RA  Berkata ; ” Rasulullah Muhammad SAW keluar (menuju) ke penduduk Quba serta mereka sedang sholat dhuha “. Beliau pun bersabda, Sholat duha (awwabin) berakhir sampai panas matahari menyengat (pada tengah hari/ siang hari).“
(Hadits Riwayat ; Ahmad Muslim dan Imam At-Tirmidzi)


8. Masuk Syurga melalui pintu Dhuha
Rasulullah bersabda: “Bahawasanya di syurga ada pintu yang dinamakan “Dhuha”, maka jika datang pada hari kiamat, berserulah (malaikat):”Manakah orang-orang yang selalu bersolat Dhuha? Inilah pintu kami persilakan mereka masuk ke dalamnya dengan rahmat Allah SWT.”

(Hadits Riwayat ; At-Thabarani)



Untuk panduan solat DHUHA boleh rujuk di SINI:- 

Tuesday, 6 October 2015

Alas Bedak Keluaran Muslim : MERMAID Flawless Foundation

Alas Bedak Keluaran Muslim : MERMAID Flawless Foundation


MENCARI YANG HALAL ITU FARDHU. Nampak tak bertapa pentingnya status HALAL dalam kehidupan kita seorang muslim? Tapi sejauh mana kita mampu mendapatkan semua barangan keperluan yang dijamin ketelusan HALALnya? Sebenarnya semua terletak atas kesedaran dan kepekaan kita sendiri. Kalau kita beli barangan buatan orang Islam keraguan terhadap status halal itu sedikit sebanyak akan berkurangan.

OK. Sebenarnya saya masih lagi dalam mod nak kongsi kehebatan foundation ataupun alas bedak yang saya pakai sekarang ni. Orang kata BARANG BAIK wajib di war-warkan kebaikannya untuk membantu lebih ramai orang yang memerlukannya. Saya yakin masih ramai adik-adik dan kakak-kakak kat luar sana masih tercari-cari FOUNDATION terbaik untuk menatarias wajah kalian saban hari. So apa kata mai la join saya. Kita pakai MERMAID Flawless Foundation. Seriously memang boleh jatuh cinta selepas sekali penggunaan.

Alas Bedak MERMAID FLAWLESS FOUNDATION
Alas Bedak MERMAID FLAWLESS FOUNDATION

Saya bukanlah seorang wanita yang suka Make-Up. Jauh sekali memiliki peralatan dan kelengkap Make-Up. Nak kata kulit muka GLOWING macam artis tu memang tak la. Nak kata NATURAL BEAUTY pon tak cantik juga. Tapi mungkin saya ni jenis yang tak suka Make-Up maka saya pakai apa yang saya rasa nak je la. Yang pastinya Johnson Baby Powder tu la yang saya usung kesani sini sepanjang 33tahun ni. Kalau nak tau tu je lak koleksi barang Make-Up paling rare yang saya wajib ada. Lain-lain memag nehiii...

Tapi semenjak peningkatan usia ni, saya ada sedikit kesedaran nak jaga kulit excpecilly muka lah. So untuk penjagaan yang terbaik, pastilah bermula dari dalaman. Saya consume vitamin E dan vitamin C daripada Shaklee. Alhamdulillah setelah hampir 2 tahun membiasakan diri dengan pelbagai versi VITAMIN SHAKLEE untuk pemuliharaan kulit, kesannya kulit saya sekarang tak lah kusam dan kering macam zaman muda-mudi dulu. Ramai pon tanya saya makan apa? Pakai apa?

Alhamdulillah sekarang ni, adik saya yang memang alert bab-bab kecantikan ni dah perkenalkan saya dengan Foundation versi Flawless pula kalau kita pakai. Disebabkankan foundation ni tak berangkai dengan macam-macam set skin care, saya pon setuju la nak cuba. MasyaAllah baru sehari pakai dah rasa best sesangatSerious saya tak tipu. Muka memang tak berminyak dan tak melekit. Selalu saya memang kalah dengan foundation yang ada di pasaran. Sebabnya base foundation tu memang melekit dan berminyak. Terlebih calit mau bertompok. Tapi dengan MERMAID Flawless Foundation ni memang tak berminyak jauh sekali melekit sebab  tekstrurnya lebih ringan dan halus.

Asas Bedak MERMAID FLAWLESS FOUNDATION, Pengasas MFF
Pengasas Foundation MERMAID

Tak perlu cuci muka bagai bila nak berwudhuk! yang ni memang awsome. Sebab foundation ni mudah meresap air. Yang penting ianya HALAL dan boleh dibawa solat. Memang sesuai kepada mereka-mereka yang kesuntukan masa. Kira ambik wuduk dan terus je bersolat. Dah siap solat boleh sambung buat kerja. Tak perlu nak touch-up lebih-lebih lagi. Mudahkan! So apalagi. Kalau tak cuba memang anda tak kan tau....

Masih tercari-cari alas bedak yang dijamin HALAL???

pastinya....

  MERMAID FLAWLESS FOUNDATION SKIN  CARE  



Berminat untuk dapatkan MERMAID FOUNDATION

Hubungi:

0111 655 0182
-wani-


Saturday, 3 October 2015

MERMAID Flawless Foundation

Assalamualaikum!!! Selamat Berhujung Minggu...

Sebenarnya harini saya nak memperkenalkan satu - satunya FOUNDATION atau ALAS BEDAK terhebat dan terbaik abad ini. Kompem tak menyesal punya kalau baca entry blog saya ni sampai habis. Ermmm kalau isu produk kecantikan sapa tak mau tau kan. So mai la saya habaq. Memang TIPTOP habaq hang.

MERMAID Flawless Foundation, Foundation, Alas Bedak, MERMAID
MERMAID Flawless Foundation

  MERMAID FLAWLESS FOUNDATION  


MERMAID Flawless Foundation, Foundation, Alas Bedak, MERMAID
Alas Bedak 100% buatan Melayu Islam di Malaysia

Apa yang menarik tentang MERMAID Flawless Foundation?

Setiap orang mesti akan tanya apa yang best tentang sesuatu produk kan bila kita kongsi cerita dengan mereka. So MERMAID Foundation ni pon mesti u olzz nak tau apa yang menarik kan??? Yang pastinya MERMAID Flawless Foundation ni merupakan produk 100% berasaskan bahan SEMULAJADI dan paling penting 100% BUATAN MELAYU ISLAM. So pastinya HALAL dan patuh syarak.

Apakah bahan-bahan asas MERMAID Flawless Foundation?

Adalah menjadi kebanggaan kepada produk ini apabila ianya diadunkan daripada bahan-bahan terhebat. Antaranya:

❤❤❤ ARGAN OIL ❤❤❤

❤❤❤ GRAPE STEM CELL ❤❤❤

❤❤❤ SERBUK MUTIARA ❤❤❤

❤❤❤ VITAMIN C ❤❤❤

❤❤❤ VITAMIN E ❤❤❤


Apakah ciri-ciri terbaik MERMAID Flawless Foundation?

Produk terbaik semestinya didatangkan dengan pelbagai ciri-ciri menarik juga. So sangat-sangat berbaloi untuk satu founfation yang boleh memberi pelbagai kebaikan dan munafaat. Antara ciri-ciri MERMAID Flawless Foundation adalah:

☀☀ Bukan kategori cecair atau cream. Ianya merupakan FOUNDATION MOUSE MATTE.

☀☀ TERKSTUR LEBIH RINGAN

☀☀ TIDAK MELEKIT

☀☀ TIDAK BERMINYAK

☀☀ TIDAK MEREKAH

☀☀ MENGANDUNGI SPF 50+

☀☀ TAHAN 24 jam

☀☀ EFFECT FLAWLESS selepas pecah peluh.

☀☀ MESRA SOLAT. TIDAK MENGANDUNGI BAHAN TERLARANG.

☀☀ SAPUAN PERTAMA TERUS JATUH CINTA.

☀☀ MENUTUP CELA SAMBIL MERAWAT KULIT BERMASALAH

☀☀ HANYA SATU WARNA SAHAJA . SESUAI UNTUK SEMUA JENIS KULIT & MENGIKUT WARNA DARAH.


Ok sekarang dah apa yg menarik tentang MERMAID Flawless Foundation ni kan. Ni la foundation terbaik kebanggaan saya yang dikeluarkan oleh DHILESA BEAUTY CENTRE.



Selamat Mencuba!!!

MERMAID FLAWLESS FOUNDATION SKIN  CARE

Berminat untuk dapatkan MERMAID FOUNDATION

Hubungi:
0111 655 0182
-wani-

Monday, 24 August 2015

Blog dah bersawang.

Almost 4 bulan blog tak berupdet. bukan tak dak cerita yang nak dikongsi. Tapi mod berblog memanjang ke laut semenjak dua menjak ni. Punyalah banyak entry yang separuh siap dalam list draf. Semoga saya berjaya la menyiapkan semuanya.

Bukan blog je bersawang, Facebook pon sama je. Tak brapa nak meriah sangat kebelakangan ni. Seronok duk stalker wall kengkawan je. Wall sendiri sepi tanpa cerita. Sebenarnya semenjak saya banyak muhasabah diri ni, feeling nak share itu dan ini semakin berkurangan. Mungkin saya sendiri tak berapa pasti apa yang saya nak share tu nanti boleh menjadikan ianya sesuatu yang boleh mendatangkan fitnah, riak, ketidakpuasan hati kengkawan dan sebagainya.

InsyaAllah, bila mod dah kembali kedaratan, saya akan cepat-cepat updet blog supaya blog tak sempat nak naik sawang. Dah terlanjur bersihkan blog harini, meh la tepek gambaq lastday of Syawal bebaru ni...

Last day beraya untuk tahun 2015

Wednesday, 22 April 2015

Resepi Puding Kastard Fruits Cocktail Berkuah

Puding Kastard Fruits Cocktail Berkuah


Puding Kastard, #wanisyerikitchen, Puding Kastard Fruits Cocktail Berkuah, Resepi Dissert Mudah
Puding Kastard Fruits Cocktail Berkuah #wanisyerikitchen

Resepi : Puding Fruits Cocktail Berkuah

Bahan-bahan Puding Kastard: 

  • 1 cawan tepung custard 
  • 1 sudu besar tepung jagung 
  • 5 cawan air 
  • Gula (sy letak 2 sb. Tak manis sgt)
  • 1 biji telur

Cara-cara:

  1. Campurkan kesemua sekali bahan di atas dan dimasak dengan api yg sederhana.
  2. Pastikan puding sentiasa dikacau supaya tidak berketul-ketul sampai pekat dan likat. 
  3. Setelah pekat dan likat, tutup api dan masukkan puding ke dalam acuan / bekas untuk disejukkan.
  4. Biarkan puding sekejap kat luar bagi hilang panas sebelum masukkan ke dalam peti ais.
  5. Sejukkan di dalam peti ais lebih kurang 20-30 minit. 
  6. Setelah puding sejuk, keluarkan dan potong ikut suka supaya mudah dimakan. 
  7. Hidangkan bersama fruit cocktail dan kuahnya. 

Puding Kastard, #wanisyerikitchen, Puding Kastard Fruits Cocktail Berkuah, Resepi Dissert Mudah
Puding Kastard baru lepas masak


Bahan-bahan Kuah:

  • 1 tin susu cair
  • 1 tin air (guna sukatan dr tin susu cair ni juga)
  • 4 sudu besar gula pasir (ikut citarasa kemanisan anda)
  • 1 sudu teh esen vanila (optional)
  • Garam secubit (bagi rasa lemak sikit)                                                          *sy tak gunakan air dr mix fruit cocktail sbb kandungan gula terlampau tinggi. Kalau anda nk guna pon boleh


Cara-cara:

  1. Campurkan susu cair + air + gula pasir + esen vanilla + garam  dan masak diatas api hingga mendidih.
  2. Biarkan sejuk sekejap.
  3. Kemudian sejukkan ke dalam peti ais. Makan sejuk-sejuk baru syokkkk.

Bahan-bahan Hiasan: 

  • 1 tin mix fruit cocktail
  • 1 tin Laici / longan (sy tak letak sbb malas nak kluar beli)
  • Sumi / Jelly
  • Nanta de Coco


Cara-cara:

  1. Masukkan mix fruits, sumi / jelly, Nanta de Coco dan puding kastard yang telah dipotong ke dalam kuah yang telah disejukkan tadi.
  2. Kalau kurang sejuk, boleh letak sedikit ketulan ais masa nak makan. *saya masukkan semula puding cocktail yang telah siap di campur ke dalam peti ais bagi betul-betul sejuk sebelum di hidangkan.


Kuah Puding Kastard, #wanisyerikitchen, Puding Kastard Fruits Cocktail Berkuah, Resepi Dissert Mudah
Puding Cocktail yang siap sedia dihidangkan

Ni la resepi Puding Kastard Fruits Cocktail Berkuah versi #wanisyerikitchen. Saya pon try buat hasil resepi dari pakcik Google. Adjust apa yang patut ikut citarasa saya. So sila cuba Puding Kastard Fruits Cocktail Berkuah anda. Ubah la apa yang patut yer.....

Wednesday, 8 April 2015

CINCH Protein Membina Otot

CINCH Protein Membina Otot


Cinch Shake Mix Shaklee
Cinch Shake Mix Shaklee


Cinch Shake Mix sejenis protein direka khas untuk mereka yang ingin kuruskan badan. Di dalam Cinch Shake Mix ini terkandung Leucine iaitu salah satu sumber protein yang bagus untuk memelihara otot. Leucine ni akan mengekalkan kekuatan otot selepas kita berlapar, diet, ataupun bersenam. Kandungan Leucine ini dirahsiakan kerana merupakan satu paten khas daripada Shaklee supaya formula kandungan Leucine tidak dapat ditiru oleh syarikat lain. Ini menjadikan Cinch Shake Mix berbeza dengan sumber protein tambahan lain yang berada di pasaran.
Sumber makanan tambahan protein terbaik untuk mereka-mereka yang dalam proses mengurangkan berat badan adalah Cinch Shake Mix. Ianya membantu membina otot. Protein perlu dalam mebantu membina otot baru kerana apabila lemak diuraikan daripada badan, otot diperlukan untuk menggantikan ruangan yang kosong itu bagi mengelakkan kulit kelihatan tidak bermaya, lembik dan kusam. Protein sangat diperlu untuk membantu meningkatkan metabolisme tubuh, meningkatkan perkembangan otot, menjaga nafsu makan dan menjaga otot bebas lemak. Kajian menunjukkan protein dapat membakar kalori sampai sebanyak 35%. Makanan yang kaya dengan protein adalah seperti kacang soya, ikan, telur, hasil tenusu(susu,keju,yogurt), kekacang, avokado, ayam dan tauhu.


Cinch Shake Mix, Protein Shaklee, Pengedar Shaklee Pulau Pinang
Nutrisi dalam Cinch Shake  Mix Shaklee


Cinch Shake Mix di Malaysia boleh didapati dalam 3 perisa iaitu ChocolateCafe Latte dan Vanilla.  Anda boleh beli mengikut perisa kegemaran anda. Cinch boleh digabungkan dengan ESP, buah-buahan dan yogurt mengikut kesesuaian dan sukatan diet anda.


Kelebihan dan Kebaikan Cinch Shake Shaklee:

  1. Memberikan rasa kenyang berjam-jam lamanya
  2. Mengurangkan selera makan bagi anda yang tak boleh control nafsu makan
  3. Memberi tenaga berpanjangan jadi anda tak cepat penat walaupun melakukan pelbagai aktiviti harian
  4. Meningkatan metabolisme badan
  5. Memelihara otot bagi mengelakkan anda gemuk semula dgn cepat bila dah kurus
  6. Anda boleh mengambil carbo spt nasi dsb tetapi dgn kadar yg sedikit
  7. Menghilangkan lemak yang berlebihan dan mengurangkan inci pada badan
  8. Memberikan khasiat seperti satu hidangan tetapi dengan rasa seperti santapan manis/ pencuci mulut
  9. Mengandungi Cinch Pro iaitu suatu campuran protein eksklusif yang diperkaya dengan asid amino leusine.
  10. Diperkaya dengan Leucine untuk memelihara otot semasa anda mengurangkan berat badan
  11. Terdapat 24 gram protein dalam setiap sajian bagi membolehkan anda berasa puas dan kenyang
  12. Mempunyai kandungan serat yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian.
  13. Nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga
  14. Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting
  15. Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan
  16. Soya bukan GMO



Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan sebarang produk Shaklee dan mendaftar sebagai ahli Shaklee untuk kegunaan sendiri mahupun menjana pendapatan tambahan, anda juga boleh menghubungi saya. Saya juga sediakan tips dan panduan pemakanan bagi setiap vitamin yang anda beli. Bagi yang ingin menjana pendapatan, saya akan bantu anda. Kita akan sama-sama menuai hasil di ladang yang terbentang luas yang Shaklee sediakan. Jom sama-sama sertai saya sabagai Pengedar Sah Shaklee Penang dan seluruh Negeri di Malaysia.

JANGAN MALU JANGAN SEGAN untuk menghubungi saya.
Anda boleh call / sms / whatsApp saya ye.

Sebarang Pertanyaan & Tempahan Hubungi:
Pengedar Shaklee Penang
Pengedar Sah Shaklee Penang

Monday, 6 April 2015

Promosi Vitamin Shaklee : APRIL 2015

Promosi Vitamin Shaklee : APRIL 2015


Kombo Promo Shaklee April 2015


Promosi Vitamin Shaklee : APRIL 2015



❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


GLA COMPLEX


Beli 6 botol Percuma 1 botol

atau

Beli 2 botol = Diskaun 5%


❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


LECITHIN


Beli 6 botol Percuma 1 botol

atau

Beli 2 botol = Diskaun 5%


❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


CINCH CHOCLATE @ CINCH CAFE LETTE


Beli 3 botol Percuma 1 botol


❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


DTX COMPLEX


Beli 3 botol Percuma 1 botol


❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤


VITA-LEA for CHILDREN


Beli 3 botol Percuma 1 botol


❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤






Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan sebarang produk Shaklee dan mendaftar sebagai ahli Shaklee untuk kegunaan sendiri mahupun menjana pendapatan tambahan, anda juga boleh menghubungi saya. Saya juga sediakan tips dan panduan pemakanan bagi setiap vitamin yang anda beli. Bagi yang ingin menjana pendapatan, saya akan bantu anda. Kita akan sama-sama menuai hasil di ladang yang terbentang luas yang Shaklee sediakan. Jom sama-sama sertai saya sabagai Pengedar Sah Shaklee Penang dan seluruh Negeri di Malaysia.

JANGAN MALU JANGAN SEGAN untuk menghubungi saya.
Anda boleh call / sms / whatsApp saya ye.

Sebarang Pertanyaan & Tempahan Hubungi:
Pengedar Shaklee Penang
Pengedar Sah Shaklee Penang

Friday, 3 April 2015

Mac 2015 Penuh Dengan Memori Suka Duka

Mac 2015 Penuh Dengan Memori Suka Duka


Mac 2015 dah pon berakhir. Banyak sangat kejadian dan moment-moment yang tak boleh saya lupakan sepanjang bulan Mac 2015 ni. Punya la busy sampai tak sempat nak di share dalam blog ni. Antara story mory kejadian menarik sepanjang Mac 2015  yang patut saya share dan simpan dalam blog ni ialah:
  • Menyiapkan hantaran sepupu saya kahwin
  • 5D 5N Aina Nur Afrina admitted KPJ Perda
  • 19 Mac Aina Nur Afrinanya besday
  • Celebrate besday Aina
  • Kazenku kahwin
  • En. Suami kena standby di LIMA Langkawi
  • 1st Dinner kat Puncak Mutiara selepas 11 hari tak jumpa En. Suami
  • Dinner lagi kat Steamboat
  • Pakcik Encik Suami jalani pembedahan jantung

Nampak tak busynya saya sepanjang Mac 2015. Tak sempat nak berehat sesangat. Bersambung-sambung komitmen. Tapi Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar. Semoga April 2015 ni menjadi bulan yang penuh bersemangat dan dilimpahi rezeki yang melimpah ruah.

Kalau masa mengizinkan saya, nak je simpan semua kejadian sepanjang Mac 2015 dalam blog ni untuk tatapan anak cucu cicit nanti. Hehehehe...Jauh sungguh impian saya kan. Stop jap blogging & blogwalking harini. Masa untuk memasak lak. Sabtu ahad adalah hari masak memasak untuk saya dan suami. 

Heppy weekend u olzzzz....

Tuesday, 24 March 2015

Resepi : Bubur Kacang Hijau bersama Sagu

Resepi : Bubur Kacang Hijau bersama Sagu

Ketandusan idea untuk menu minum petang anda dan keluarga? Apa kata anda masak Bubur Kacang Hijau bersama Sagu. Kat bawah ni resepi hasil percubaan pertama kali saya memasak bubur kacang. Tak sangka la pulak menjadi. En.Suami dan adik kesayangan saya makan dengan berselera sekali. 

Anda yang pertama kali nak buat bubur kacang boleh la cuba resepi mudah saya ni. Boleh olah ikut kreativiti anda. Pastu share la resepi dengan saya pula. Jom layan resepi bubur kacang dari #wanisyerikitchen

Bubur Kacang Hijau bersama Sagu
Bahan-bahan: 

  • 2 cawan kacang hijau 
  • 2 cawan santan pekat (saya beli santan RM2 kat pasar) 
  • 3 sb gula merah
  • 2 sb gula putih (ikut citarasa kemanisan anda)
  • 1 btg kulit kayu manis  
  • 1/2 susu teh garam(sambil2 tu rasa la juga ye) 
  • 2 helai daun pandan 
  • 2-3 sudu sagu 
Cara-cara membuat: 

  1. Goreng kacang hijau tanpa minyak dalam 5 mnt kemudian tutup api.
  2. Kembangkan kacang hijau dalam air selama 1 jam. *(mak saya kata rendam lelama pon tak pe)
  3. Basuh dan bilas kacang hijau yang dikembangkan sehingga bersih.
  4. Masukkan kacang hijau di dalam periuk bersama air untuk direbus. Rebus kacang hijau sehingga empuk. (*sukatan air agak2 melepasi paras kacang dan untuk dijadikan kuah juga)
  5. Bila semua kacang dah pecah dan empuk, masukkan santan, gula merah, gula putih, kulit kayu manis, daun pandan dan garam.
  6. Biarkan kuah mendidih sekejap dan masukkan sagu yang sudah dibersihkan.9
  7. Tambah air jika kuah agak pekat sebab bila dah sejuk kuah akan jadi semakin pekat dan meresap pada kacang.
  8. Boleh masak lama sikit supaya bubur tak mudah basi.
  9. Setelah masak, sejukkan sekejap dan sedia dihidangkan. *jgn tutup periuk bubur yang baru siap dimasak. Biar sejuk sikit dulu baru tutup periuk.


Resepi Bubur Kacang Hijau, Resepi Bubur Kacang, Resepi Bubur Kacang dengan Sagu
Bubur Kacang Hijau bersama Sagu #WanisyeryKitchen 

Thursday, 12 February 2015

Cara Solat Jenazah Ghaib

CARA SOLAT JENAZAH GHAIB


Dari Abu Hurairah r.a katanya:
Pada hari kematian raja Najasyi (Raja Habsyah), Rasulullah S.A.W mengumumkannya kepada orang ramai. Sesudah itu baginda pergi ke tempat solat, lalu baginda takbir empat kali (solat ghaib).

Huraian Hadith: 
Mayat yang ghaib boleh disembahyangkan walaupun telah dikuburkan. Yang lebih utama menyembahyangkan mayat ialah walinya, iaitu bapanya kemudian datuknya dan seterusnya ke atas, kemudian anaknya, cucu-cucunya dan seterusnya ke bawah.

Di antara syarat-syarat untuk mengerjakan sembahyang jenazah ialah: 

1. Orang yang hendak menyembahyangkan jenazah mestilah sudah akil baligh, suci daripada hadas kecil dan besar , menutup aurat dan mengadap kiblat. 

2. Tidak disyaratkan masuk waktu, terutama jika ditakuti tubuh mayat itu rosak, maka hendaklah disegerakan sekalipun dalam waktu yang tidak baik (makruh) 

3. Jenazah itu mestilah telah selesai dimandikan serta dikafankan. 

4. Imam solat jenazah wajib menjelaskan rukun-rukun dan cara-cara sembahyang jenazah itu kepada para makmum kerana ditakuti ada di antara yang hadir tidak mengetahuinya atau terlupa.

Sumber: http://www.islam.gov.my/e-hadith/solat-ghaib

Di bawah disertakan panduan mudah untuk menunaikan solat jenazah ghaib. Lakukan dimana anda berada. Pastikan diri dalam keadaan berwuduk sebelum memulakan solat jenazah Ghaib ini.

Setelah selesai mengambil wuduk dengan sempurna:

1. Niat "sahaja aku solat jenazah lelaki ghaib 4 takbir keran Allah Ta'la"

2. Mengangkat takbir pertama dn membaca surah Al-Fatihah

3. Mengangkat takibr yg ke2 dan membaca SELAWAT

اللهم صلى على محمد وعلى ءال محمد

4. Mengangkat takbir ke3 dan membaca DOA KHUSUS kpd almarhum

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ، وَعَافِهِ، وَاعْفُ عَنْهُ،

5. Mengangkat takbir yg ke4 dan sunat membaca DOA umum kpda seluruh arwah muslimin dn muslimat

6. Memberi salam.

* sunat membaca doa selps solat jenazah

* bagi muslimat dan muslimin yg tidak sempt/dapat solat berjemaah boleh menunaikan solat jenazah secara sendirian walau dlm rumh atau pejabat.