Thursday, 17 November 2016

Jom Undi Pencetus Ummah ZUL

Mimbar Pencetus Ummah 2016 : Minggu Ke- 4

Assalamualaikum.


Pencetus Ummah 2016, PU ZUL, Pencertus Ummah Zul
Tajuk PU ZUL minggu keempat

Jangan lupa temujanji setiap malam Khamis, jam 9.00 malam di ASTRO OASIS 109 dan MAYA HD 135. Ada apa???? Haaaaaa...ada MIMBAR PENCETUS UMMAH musim yang ke-4. Mai pakat-pakat tengok rancangan keagamaan la pulak. Banyak ilmu dan pengetahuan agama dapat kita pelajari daripada tazkirah-tazkirah pendek yang disampaikan oleh para peserta Pencetus Ummah ni.

Sebagai tanda sokongan kita kepada peserta-peserta PU musim ke-4 ni, jom la kita undi PU pilihan kita setiap hari. Tak pakai duit pon. Janji ada internet dan ada akaun Facebook. Caranya mudah. Just layari www.pencetusummah.com. Next step boleh follow kat sini. Ikut je step-step mudah yang saya dah konsikan tu.

Saya UNDI PU Zul. Kenapa???? Sebab beliau merupakan Ustaz yang mengajar kuliah agama kepada mak ayah saya serta orang-orang kampung dekat masjid di sekitar Kroh, Pengkalan Hulu, Perak. Beliau lebih dikenali sebagai Ustaz Zul. Sebenarnya banyak lagi kuliah-kuliah beliau di masjid-masjid sekitar Baling, Kulim dan Gerik. Saya juga dengar kuliah beliau dari rumah je kalau balik kampung. Almaklumlah rumah sebelah masjid je. Tapi saya tak dak la kitab macam mak ayah saya.

So apa la salahnya kalau saya mengundi bagi pihak mak ayah saya yang kompem-kompem tak dak Facebook bagai untuk undi PU. Mak ayah siap pesan lagi "hangpa jagan lupa sokong (UNDI) Ustaz Zul tu. Kami ni tak reti nak undi lagu (macam) mana...". Bukan lagu dalam GV k.

Ok so la ni pakat mai la ramai-ramai undi PU Zul tiap-tiap hari bagi membantu beliau mendapat sekurang-kurangnya 30% daripada pemarkahan dalam Mimbar PU setiap malam Khamis.


PERINGATAN

1 hari hanya boleh buat 1 Undian menggunakan 1 Akaun FacebookSAHAJA. 

*Kalau ada lebih dari satu akaun facebook boleh buat lebih dari satu undian


#PencetusUmmah2016
#DakwahYangSatu
#PUZUL
#HidupJanganPenyeganAkhiratMestiMauLigan
#KeepVotingPUZUL
#KeepSupportingPUZUL

Wednesday, 2 November 2016

Cara Undi Pencetus Ummah Musim Ke-4

Macamana Nak Undi #PUZUL??? 


السلام عليكم...

Ramai yang whatsApp dan PM tanya macamana nak undi Ustaz Zul yang kini dikenali sebagai #PUZUL untuk Pencetus Ummah Musim Ke-4, 2016 ni.

Ok, mudah je kalau pakai smartphone. Hanya ikut langkah-langkah yang saya kongsikan kat bawah ni 'step by step'.

1. Klik www.pencetusummah.com.my dan akan keluar paparan macam kat bawah ni pada skrin telefon anda.




2. Skrol skrin telefon ke bawah sampai nampak paparan macam kat bawah ni. Nampak button Log In FB warna biru tu. So klik button tu.




3. Lepas klik button Log in FB, akan keleuar paparan kat bawah ni. Sila masukkan Email dan Password Facebook anda.


4. Bila dah taip email dan password macam gambar kat bawah ni, klik Log Masuk / Log In.




5. Bila dah berjaya log masuk, anda akan dapat paparan macam kat gambar bawah ni. So sekarang anda dah berjaya mengaktifkan akaun Facebook anda untuk mengundi PU pilihan anda. Klik button Continue warna biru tu.




6. Lepas klik continue, anda akan automatik dapat melihat wajah-wajah barisan Pencetus Ummah 2016. So sila la klik pada gambar #PUZUL untuk undi Ustaz Zul. Jangan Lupa undi #PUZUL tau.
Kedudukan semasa boleh tengok kat situ mengikut % undian terkini. (gambar ni diambil pada 28 Oktober 2016)




7. Bila dah klik pada gambar #PUZUL, akan keluar paparan profil PU ZUL macam kat bawah ni.




8. Skrol sikit ke bawah handphon tu. So anda akan nampak paparan macam gambar kat bawah ni. Kat sini lah anda boleh buat  undian. Caranya mudah klik je pada button UNDI PU ZUL




9. Untuk pastikan undian anda tadi tu berjaya atau tidak kena tunggu sat. Dalam beberapa saat anda akan dapat pesanan daripada ASTRO. Kalau berjaya akan akan dapat ucapan Terima Kasih dari ASTRO macam gambar di bawah ni. So selesai. Jangan tak undi pulak. Bukan Susah pon.




Semoga perkongsian cara membuat undian di atas dapat membantu anda menngundi PU pilihan anda setiap hari.


PERINGATAN

1 hari hanya boleh buat 1 Undian menggunakan 1 Akaun Facebook SAHAJA. 

*Kalau ada lebih dari satu akaunfacebook boleh buat lebih dari satu undian


#PencetusUmmah2016
#DakwahYangSatu
#PUZUL
#HidupJanganPenyeganAkhiratMestiMauLigan
#KeepVotingPUZUL
#KeepSupportingPUZUL

.


Tuesday, 1 November 2016

Peserta Pencetus Ummah Musim Ke-4 2016

Pencetus Ummah Musim Ke-4 2016


Pencetus Ummah Musim Ke-4 2016



Dengan tema 'PENYATUAN', Pencetus Ummah Musim Ke-4 kini telah kembali bersiaran. Musim ini dibarisi oleh 9 orang peserta yang telah berjaya melalui sesi ujibakat. Tahniah buat semua PU yang telah berjaya menepatkan diri dalam PU musim ke-4 ini.


SENARAI PESERTA PENCETUS UMMAH MUSIM KE-4 2016

1. Mohamad Faris Abu Bak | 20 tahun
2. Muhammad Haris Mohd Ismail | 21 tahun
3. Raihan Husni | 26 tahun
4. Akram Ikram Taib Azamudden | 27 tahun
5. Muhammad Rozi Harun | 28 tahun
6. Abdul Latif Yahaya | 31 tahun
7. Mohd Affendi Mohamed Nor | 34 tahun
8. Zulkornain Md Rejab | 41 tahun
9. Nor Hamizi Jamaluddin | 41 tahun


Terdapat juga kelainan dari segi format rancangan pada musim ke-4 ini. Antaranya Pencetus Ummah musim ini akan melalui segmen perbahasan selama 3 minit dan 2 peserta yang mendapat markah terendah akan berdebat serta melontarkan pandangan masing-masing di segmen yang denamakan MEDAN FIKRAH. Melalui segmen ini peserta akan dinilai dari kebijaksanaan dan keupayaan melontarkan hujah-hujah mengenai sesuatu isu yang diberikan. 


Keupayaan peserta juga dinilai ketika menjawab persoalan yang diutarakan melalui segmen ‘SOAL DAN JAWAB’. Segmen ini lebih ditekanan kepada fakta dan ketepatan jawapan yang diberikan oleh setiap PU. Program ini juga dilihat mampu melahirkan lebih ramai pendakwah-pendakwah yang berkualiti dalam menyampaikan dakwah. 

PENGACARA MIMBAR PENCETUS UMMAH MUSIM KE-4 2016
PU Azman
Faizal Ismail (FBI)

MUDIR PENCETUS UMMAH MUSIM KE-4 2016 
Dato’ Ustaz Badli Shah Alauddin

GURU PERSEMBAHAN PENCETUS UMMAH MUSIM KE-4 2016
Fauziah Nawi 

JURI TETAP PENCETUS UMMAH MUSIM KE-4 2016
Prof. Madya Dato’ Dr. Mohd Asri Zainul Abidin (Dr. Maza)
Fara Fauzana

FORMAT PEMARKAHAN PENCETUS UMMAH MUSIM KE-4 2016
70 % Juri
30 % Undian Penonton

PENAJA PENCETUS UMMAH MUSIM KE-4 2016
Koki Pak Belalang – Penaja Utama
Serai Emas – Penaja Bersama

HADIAH PENCETUS UMMAH MUSIM KE-4 2016
Juara : Wang Tunai RM100,000 dan trofi
Kedua : Wang Tunai RM30,000 dan trofi 
Ketiga : Wang Tunai RM20,000 dan trofi 
Keempat : Wang Tunai RM10,000 dan trofi

Pencetus Ummah Musim Ke-4 2016, Pencetus Ummah 2016,
Peserta Pencetus Ummah 2016